Начало


15 години в ефир

 

 

 

 

Това не се случва толкова често, особено пък когато става дума за предаване, посветено на хората с увреждане. Все пак предаването на радио „Алма матер” „Тези мънички минути” навърши 15 години. То прозвуча за пръв път на 15 февруари 1993 година по първото софийско частно радио FM+, а от февруари 1995 година се излъчва от радиото на софийския университет „Св.Климент Охридски”  „Алма матер”. От самото начало негов автор и водещ е невиждащата журналистка Мира Попова.

 

Мира Попова е завършила българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. До загубата на зрение е работила в   Университетската библиотека, а след това е била редактор в сп. „Зари”, издание на Съюза на слепите в България. В различни периоди е била сътрудник на Българското национално радио и е публикувала материали по проблемите на инвалидите в столични периодични издания. Ето защо никак не е случайно, че точно тя става инициатор за това предаване и с несекващо вдъхновение го води и днес. През годините „Тези мънички минути” е било в различно време и с различна продължителност, но винаги е оставало вярно на основната си цел – да помага за промяна на отношението към хората с увреждания и да съдейства за тяхната по-пълна интеграция в обществото. В предаването става дума за всичко, свързано с живота на инвалидите, но особено внимание се обръща на това, че въпреки затрудненията хората с увреждания имат възможности за обучение, труд и творчество. И затова сред участниците най-често са инвалиди с различни занимания, надмогнали трудностите и намерили своето място в живота. В студиото са гостували родители, учители, лекари писатели, ученици, студенти, представители на неправителствени организации и на държавни учреждения. В разговорите се посочват не само постиженията, но и пречките за пълноценен живот и се търсят начини за тяхното преодоляване.Предлага се също информация за опита на други държави в решаване на проблемите на хората с увреждания.

 

Сега предаването на радио ”алма матер” „Тези мънички минути” се излъчва всеки четвъртък от 17 до 18 часа на честота 88 мегахерца . Надяваме се то да продължи още дълги години, за да бъде полезно на повече хора.
Начало