Начало

ЮБИЛЯРЪТ КЪРЛИН – ЧЕТВЪРТИ В СВЕТА!!!

Ангел Сотиров

Снимка: Александър Кърлин

          Със своите 39 години на председателското кресло, Михаил Кърлин изпреварва много чужди и наши диктатори и монарси, председатели на сдружения с идеална цел и на кооперации. Според наскоро почившият Янаки Градев по управленско дълголетие председателят Михаил Кърлин е четвърти в света. Пред него били само Фидел Кастро, Васил Панев и Муамар Кадафи. Г-н Янаки Градев прави своите изчисления с известна бяла завист, както е прието да се казва, но преди 3-4 години неговите сметки сигурно са били доста точни. Но след свалянето от власт на либийския диктатор, властелинът на слепите кооператори вече може би и да се е преместил на третата, още по-престижната позиция. А от българските монарси Иван Александър с владетелския си стаж от 40 години все още е пред г-н Михаил Кърлин. Засега нашият кооперативен бос отстъпва и на Гинес-рекордьора от Съюза на глухите в България Васил Панев с председателки стаж - цели 48 години, може би защото юбилярят Кърлин е с десет години по-млад от нечуващия си колега. Но без съмнение, по продължителност на властване кооператорският любимец Михаил Кърлин е с доста години и пред Тодор Живков, и пред цар Фердинанд!!! А сред председателите на българските потребителни кооперации полуслепият свръх одарен председател от Банско изглежда е абсолютен шампион, сиреч той е от онези, най-дълго топлили кооперативния председателки стол..

Михаил Кърлин

          Разбира се, избухвали са на няколко пъти и определени брожения срещу многолетното здраворъко управление на супер мениджъра Михаил Кърлин с желязна 10-годишна цикличност. Дори през 1983 г. и 1993 г. са правени твърде сериозни опити за детронирането на председателя Кърлин, и то все на 11 април, но и двата пуча завършват с пълно фиаско за силно безкъсметните бунтари. И пак през три години 2300-2400 слепи и слабо виждащи кооператори посредством своите пълномощници почти единодушно дават вота си на своя харизматичен лидер. Най-вероятната причина за високата вискозност на любовта от страна на зрително повредените кооператори към своята управленска икона е може би и немаловажният факт, че председателят Кърлин три пъти в годината се сеща за своите „поданици” раздавайки им несвидливо великденски, коледни и други парични и материални бонуси.

         Този изумителен кооперативен рекордьор на 3 април празнува своята 70-годишнина, от които повече от половин век той е лоялен член на любимата за много от нас кооперация. Въпреки тежко нарушеното си зрение, Михаил завършва основното си образование в родния си град, а средното – в гимназията на Разлог.Приет е за студент в Ленинград (сега Санкт Петербург) по специалностите математика и електроника, но талантливият математик предпочита Софийския университет, в който завършва право. Вероятно компенсаторно, слабо виждащият ученик и студент Михаил Кърлин винаги е пълен отличник. И нещо прелюбопитно – банскалийското момче с дълбоко увредено зрение е трикратен шампион от републикански олимпиади по математика..

 

         – Вашите обществени постове, г-н Кърлин?
         – Още в първи клас бях приет за чавдарче и бях председател на класа. От шести клас бях председател на пионерската организация и знаменосец на училището. В гимназията бях секретар на класа, а от 10-ти клас – секретар на УЧКОМА и знаменосец на гимназията. В университета бях отговорник по културно-масовата дейност във Вузовския комитет на комсомола. Избиран съм за председател на софийската първична организация на Съюза на слепите в България, също и два мандата член на Бюрото на неговия Централен съвет. Член съм бил и на УС на Народно читалище на слепите „Луи Брайл”. В качеството на такъв няколко години съм бил редактор на първото в България говорещо списание „Популярна просвета” Сега съм и заместник-председател на Съюза на търговците В България, а също и член на УС на ГКС и на УС на ЦКС.

         – Кога и как попадате в Националната потребителна кооперация на слепите в България (НПКСБ)?
         – Като студент през 1962 година станах член на НПК на слепите в България. Тогава се наричаше Народна потребителна кооперация на слепите в България. От 1-ви май 1963 година бях назначен като продавач в кооперацията, а от март 1966 г. бях избран за член на Контролния съвет. През 1968 г. бях избран за председател на Контролния съвет. През 1972 година бях избран за първи зам.председател на кооперацията, а от 1 април 1974 година и за неин председател.

         – Кръглите годишнини са повод за равносметки. Вашите най-големи постижения като председател на НПКСБ?
         – Може би, че от 1986 година Национално потребителната кооперация на слепите в България няма грам кредити към никого. Напротив, има само депозити. Второ – евтиното закупуване на тази двуетажна сграда, в която се помещава управлението ни. Тя е 760 кв. м. разгъната площ и е разположена в парцел с размер на 2 100 кв. м. И като трето мое постижение вероятно мога да посоча запазване собствеността на кооперацията.

         – Най-големият Ви председателки гаф?
         – През 1983 година написах един доклад до първичната партийна организация на Българската комунистическа партия и до Управителния съвет за стила и метода на ръководството, като си позволих да отправя критични бележки към всички членове на УС и КС, което предизвика огромен гняв сред тях. Това доведе до предложение за моето сваляне като председател, но настъпи обрат – много от членовете на УС бяха освободени. За друг гаф не си спомням.

         – Вашето семейство? – Произхождам от семейство на служител и работник. Баща ми Александър Кърлин работеше, като главен счетоводител и като директор. Майка ми Мария Кърлина работеше в ТКЗС, а след това, като главен готвач. През 1966 г. сключих брак с Елена Тодорова Астинова по баща. Имам син Александър, който работи като адвокат. Имам двама внука Михаил на 11 години и Кристиян на 4 години.

         – И накрая, пожеланията Ви към нашите читатели?
         – Както обикновено към читателите ще отправя пожелание за крепко здраве, дълголетие и късмет. Нека бъдат вярващи, изпълнени с надежда и любов както и да бъдат обичани.

 

Начало