Начало

И АНАТОЛИЙ МАСЕНКО – СЪЩО ЮБИЛЯР

Ангел Сотиров

    Град Кисловодск, Кавказ, Русия. На 24 ноември 2007 пощенските кутии На Анатолий Масенко са препълнени от поздравителни телеграми, електронни и брайлолви писма…
   Днес вечерта около празничната маса 25 приятели и роднини ще отбележат 70-годишнината на Анатолий. Струва ми се, че масата ще пъшка, и дори малко ще протестира заради тежестта на многото ястия и напитки.
    Както шеговито си признава самият юбиляр, 70 годишнината не е основателна причина за голяма гордост… Но и тази доста солидна възраст не е и никакъв сериозен повод за срам, когато животът на човек е толкова пълнокръвен , общественополезен и успешен, както животът на нашия съидейник и приятел, когото познават почти всички слепи есперантисти от целия свят. Неговите връстници– Теодор Шпекман и Данчо Данчев, отпразнували също през октомври своите доста дкръгли годишнини,изпревариха само с дни своя руски съидейник .

     Ние, българските невиждащи есперантисти познаваме Анатолий в повечето от неговите 8 публични роли:перфектен учител по математика и есперанто; талантлив автор на много ползван учебник по есперанто; добър шахматист; основател и дългогодишен председател на Руската есперанто-асоциация на невиждащите; изтъкнат и неуморен деец на есперантското движение в Русия и бившия Съветски съюз; многогодишен редактор на две рубрики в „Esperanta ligilo”, а също и на рубрика за есперанто в рускоезичното списание „Школьний вестник”; ; упорит и усърден съставител на свръхполезния „Международен адресник на слепите есперантисти”; изтъкнат И несменяем член на ръководството на Световната лига на слепите есперантисти.А при моите лични контакти, опосредствани и непосредствени, Анатолий е бил винаги много точен, добронамерен, услужлив, и никак не комерсиален приятел, с добре развито чуство за хумор.…

    На празничната трапеза непременно ще се ЧУЯТ и характерните дълги руски тостове за обичания и уважаван юбиляр. Освен прочутата местна „кислая вода” ще се пие, както се полага, и чудесната руска водка. Ще звучат и прекрасните руски песни. Аз наистина съжалявам съмсем искрено, че не ще взема участие реално в това юбилейно тържество, макар и да имах от анатолий дори специална покана да бъда там заедно с апетитни люти чушки, произведени лично от мен самия по балконите на моето жилище.

    Анатолий многократно е посещавал есперантски форуми, провеждани В България и вероятно и поради това той е приятел на много български невиждащи есперантисти. Преди няколко години Анатолий Масенко, във връзка с неговите големи заслуги за разбирателството, приятелството и културния обмен между руските и българските есперантисти му бяха връчени юбилейни медали лично от председателите Петър Тодоров и Спас Карафезов на Българския есперантски съюз и Националното читалище на слепите „Луи Брайл”.
    Ние, всички негови приятели и съидейнициот България, сърдечно поздравяваме Анатолий по случай юбилея му, като му пожелаваме добро здраве, дълъг живот и много успехи в неговите разнообразни занимания!

Октомври 2007, Пловдив.

Начало