Начало

Ангел Сотиров
Снимка: Фотоархивът на автора

НАПУСНА НИ МИХАИЛ КЪРЛИН!!!!

Михаил Кърлин

Със своите 47 години на председателското кресло, Михаил Кърлин изпреварва много чужди и наши диктатори и монарси, председатели на сдружения с идеална цел и на кооперации. Според Янаки Градев по управленско дълголетие председателят Михаил Кърлин е четвърти в света. Пред него били само Фидел Кастро, Васил Панев и Муамар Кадафи. Експредседателят Янаки Градев прави своите изчисления сякаш с известна завист. След свалянето от власт на либийския диктатор, властелинът на слепите кооператори вече се премества на третата, още по-престижна позиция. А от българските монарси Петър I, с владетелския си стаж от 42 години, изостава с цели 5 години от този на Михаил Кърлин. Нашият кооперативен бос освен на атрактивния Фидел Кастро, отстъпва и на Гинес-рекордьора от съюза на глухите Васил Панев с председателски стаж от 48 години. Но без съмнение, по продължителност на властване кооператорският любимец Михаил Кърлин е с доста години и пред Тодор Живков, и пред цар Фердинанд!!! А сред председателите на българските потребителни кооперации полуслепият свръходарен председател от Банско изглежда е абсолютен шампион, сиреч той е от онези, най-дълго топлили кооперативния председателски стол.

Разбира се, избухвали са на няколко пъти и определени брожения срещу многолетното здраворъко управление на супер мениджъра Михаил Кърлин с желязна 10-годишна цикличност. Дори през 1983 г. и 1993 г. са правени твърде сериозни опити за детронирането на Председателя Кърлин, и то все на 11 април, но и двата пуча завършват с пълно фиаско за силно безкъсметните превратаджии. И пак през три години около 2000 слепи и слабовиждащи кооператори посредством пълномощниците си почти единодушно дават вота си на своя харизматичен лидер. Най-вероятната причина за високата вискозност на любовта от страна на зрително повредените кооператори към управленската си икона е и немаловажния факт, че изумителният кооперативен рекордьор Кърлин три пъти в годината се сеща за своите "поданици", раздавайки им несвидливо Великденски, Рождественски и други парични и материални бонуси.

Въпреки тежко нарушеното си зрение, Михаил завършва основното си образование в родния си град, а средното - в гимназията на Разлог. Приет е за студент в Ленинград (сега Санкт Петербург) по специалностите математика и електроника, но талантливият математик предпочита Софийския университет, в който завършва право. Вероятно компенсаторно, слабовиждащият ученик и студент Михаил Кърлин винаги е пълен отличник. И нещо прелюбопитно – банскалийското момче с дълбоко увредено зрение е трикратен шампион от републикански олимпиади по математика.

Още в първи клас е приет за чавдарче и е определен за председател на класа. От шести клас е председател на пионерската организация и знаменосец на училището. В гимназията е секретар на класа, а от 10-ти клас – секретар на УЧКОМА и знаменосец на гимназията. В университета е културно–масовика на ВУЗ-овския комитет на комсомола. Избиран е и за председател на Софийската териториална организация на ССБ, също и два мандата – за член на Бюрото на неговия Централен съвет. Член е бил и на Настоятелството на Народно читалище на слепите "Луи Брайл". В качеството на такъв няколко години е бил редактор на първото в България говорещо списание "Популярна просвета" Бивал е и заместник -председател на Съюза на търговците в България, а също и член на УС на ГКС и на УС на ЦКС.

Като студент през 1962 г. става член на НПКСБ, от март 1966 г. е избран за член на Контролния съвет. През 1968 г. е избран за председател на Контролния съвет, а през 1972 г. е вече първи зам.-председател на кооперацията. От 1 април 1974 г. я оглавява.

Според Михаил Кърлин най-големите му постижения са може би, че от 1986 г. НПКСБ няма грам кредити към никого. Второ – евтиното закупуване на тази двуетажна сграда, в която се помещава нейното управление. Тя е 760 кв. м. разгъната площ и е разположена в парцел с размер от 2 100 кв. метра. Третото му постижение е запазване собствеността на кооперацията.

Бащата на моя персонаж Александър е строг главен счетоводител, Майка му Мария – неподражаем главен готвач. Елена Тодорова Астинова е неговата съпруга. Синът му Александър работи като адвокат. Любящ дядо е на двама внука: Михаил - на 19 и Кристиян - на 12 години.

На 9 август, понеделник сутринта , след кратко боледуване, Михаил Кърлин, навършил на 3 април 78 години, умира в софийския си дом.

Поклон пред светлата му памет!Начало