Начало

И СЕ НАРЕДИ СРЕД БАШМАЙСТОРИТЕ

 

Ангел Сотиров

Снимка: инж. Валентин Тонев

         Сигурно греша, но напоследък той сякаш доста ми напомня на Спас Карафезов. Вечно вдъхновен като него. Също суперспонтанен и свръхманифестен. С неговото детско излъчване. Знайно е, че по-талантливите, особено гениите, са странни птици. Изглежда, това никак не пречи на Димитър Грудев да бъде все по-успешен И поливалентен. Поетичен бронз от сп. „Зари”. Ето го и сред лауреатите на Международния конкурс „Майстори на шеговития къс разказ”. Двайсет зевзека от България, Украйна и Румъния сами представят на български своите весели истории, с времетраене не повече от десет минути.

Димитър Грудев

   Конкурсът стартира през 2011 г. Негови организатори са Община Каспичан и Народно читалище „Пробуда 1928”. Той се организира всяка година, споделя по телефона председателят на читалището Стефан Петков.

      Строгото жури включва: Никола Анастасов (почетен председател), Мария Статулова (председател), Пламен Сираков, Любен Чаталов, Стефан Сотиров И Стефан Петков. И тези всепризнати професионалисти без колебание присъждат второто место на Димитър Грудев. Той представя брилянтно своя смешен разказ „Щастливец”. Бурни и нестихващи аплаузи, и гръмогласен смях до сълзи. „Ние смятахме, че играеш роля, че се правиш на сляп” – смаяни са семейство Валентина и Юлиан Куртеви. „А ти наистина си бил невзрачен, оооо, искахме да кажем, незрящ”... Точно Юлиан Куртев преди три години насърчава съчинителя Грудев в основата на хумористичната си творба да вкара битов сюжет.

   А актьорът от варненския театър” Любен Чаталов признава на лауреата, че журито било силно впечатлено от неговата самоирония, че Митко в хумористичното си творение най-спокойно се шегува със своя сензорен недъг. Изглежда този факт до голяма степен е издърпал нашия човек на призовата позиция. Актрисата Мария Статулова при награждаването на сребърния баш зевзек му заявила, че е играла Надежда Сляпата в едноименната пиеса на Боян Папазов.

      На хумористичното поприще Димитър Грудев е печелил призови места и друг път. Преди шест години той участва в Националния конкурс за весел разказ в Кубрат. Тръгва си от там пак със сребро. Авторитетното жури се оглавява от Румен Леонидов, включва и писателят Борис Арнаудов,представител на програма „Христо Ботев на БНР. Разбира се, и още двама-трима, чиито имена не успях да науча.

      Да честитим на Димитър Грудев високата награда! Да му пожелаем нови, още по-големи завоевания в полето на изящната словесност!!!

Ангел Сотиров

Начало