НачалоЕВРОПЕЙСКИ ПАНАИР НА ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

 

 

Стефан Стойчев

 

    Първи европейски панаир на социалните предприятия и кооперации на хора с увреждания се проведе от 29 март до 1 април в Шеста палата на панаирното градче – Пловдив. При откриването лентата прерязаха министрите Тотю Младенов и Ласло Андор, еврокомисар по заетостта, социалните въпроси и включването. Този панаир е ясно послание на Европейския съюз, че хората в неравностойно положение трябва да бъдат подкрепени още по-решително в бъдеще, каза при откриването г-н Андор.

    Своето производство показаха кооперации на хора с увреждания от 84 фирми от България, Сърбия, Румъния, Белгия и Италия. Те представиха висококачествени одеала и спално бельо, народни носии, сувенири и плетиво, дамско, мъжко и детско облекло, обувки, работно облекло и много други. Посетителите имаха възможност на достъпни цени да закупят изложените стоки. Свой щанд с картини на художници с увреждания представи фондация „Алтернатива в изкуството” от София. Изложени бяха гоблени, картини и други произведения на изкуството от НАСО (Национален алианс за социална отговорност).

    Някои български предприятия и кооперации успешно предлагат продукцията си в Европа. Пловдивското предприятие „Тих труд” съвместно с други фирми изнасят работно облекло и обувки за Италия, Германия и Австрия. ТПКИ „Родина” от Варна работят предимно за износ в Белгия, Франция и Дания, където изключително много харесват техните екстравагантни плетива. Забележителни са произведените в ТПКИ „Рила” национални облекла и бродерии по поръчка за танцови състави, певчески групи, читалища и други. Изящни са дамските облекла, предлагани от ТПКИ „Марица” от Пловдив.

    Някои представители на изложението споделиха загрижеността си за намаляване на производството и ограничения пазар за стоките им. Те изразиха надежда, че след настоящия панаир ще очакват нови договори със страни от Европейския съюз.

Стефан Стойчев

Начало