Начало

ГЕОРГИ ХОЛЯНОВ – ОТНОВО СРЕД ПЛОВДИВЧАНИ

 

Ангел Сотиров

Снимки: Сани Генова

 

   В края на краищата талантливият български музикант се изкуши и откликна на световното движение ”Всеки зрително увреден – автор на литературна книга”. И веригата книжарници „Хеликон” вече втори месец предлага на доста атрактивна цена „Пансионът – съдба или изповед”, спомени на автора за обучението му в училището за слепи „Николай Островски” (сега „Луи Брайл”. В това училище впоследствие тридесетина години Георги Холянов ще преподава музика, ще дирижира и няколко ученически състава.

Георги Холянов

   На 23 април, световният Ден на книгата и авторското право, малката зала на пловдивския рехабилитационен център за слепи беше препълнена до краен предел.Промоцията бе организирана от неуморния Георги Генов и Илия Кърпаров, съпруг на незабравимата Величка Гушева Кърпарова и се ръководеше от беловласият поет Данчо Данчев, председател на литературен клуб „Следа”. Композиторът и диригент Георги Холянов с чаровната си и неподражаема усмивка, описана и от изумителният Спас Карафезов, отговаряше на въпросите, а те валяха ли, валяха. Ръкописа на мемоарната си книга подготвил собственоръчно на компютър (сегашната му съпруга Гергана въобще не му е помагала) тиражът на книгата е само 500 бройки. Разказа ни сякаш с известна гордост, как с Вили Кавалджиев и Георги Минчев са пяли по митингите на СДС. Именно Георги Минчев насърчава Георги Холянов да композира и разпределя няколко негови песни за именити български певици.

      Скъпият наш гост заяви , че пловдивският период от живота му е времето на творческо зареждане, дебело подчерта, че много обича пловдивчани, сподели под секрет, че е захванал и ръкописа на втора книга с работно заглавие „Хиената”. Категорично отказа да коментира двугодишната си работа като артист-хорист в професионалния хор на слепите, което малко озадачи част от любознателната публика. Сани Генова прочете няколко текста от промотираната книга. Звучаха и емблематичните песни на Георги Холянов, изпълнявани от Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, състава „Тоника” и др.

   Минути преди промоцията директорът на Националния център за рехабилитация на слепи г-н Стефан Данчев се срещна с Георги Холянов, почерпи го с най-ароматното си директорско кафе, разказа му за функциите и постиженията на тази институция, предложи му кратка екскурзия по нейните кабинети и зали. Предната вечер композиторът се възползва от уюта на президентския апартамент на центъра, след тържествената вечеря, организирана от неговия директор, в чест на именития гост.

Георги Холянов - на сбирката в Рехцентъра

      В Пловдивското предприятие на слепите през 1963 година Георги Щерев, така той беше известен сред своите съученици и тук, започва професионалната си кариера като обикновен синеблуз плетач на дамаджани и буркани, по-късно и сръчен огъвач на куфари. Пловдивчани помнят как Георги усмихнато и талантливо разпъва акордеона, заедно с Иван Лазаров, на техни танцови забави. Същият Иван Лазаров, който с Илия Гуделов кумуват убедително и музицират ентусиазирано на първото сватбено тържество на съседбеника им Георги през късната есен на 1964 година. Късна есен, защото трябваше да се поизчака почти три месеца, за да навърши пълнолетие невръстната гошова годеница Стоянка Николова от Павликени. И така до 1981 година, когато момчето от Ракитово решава да напусне не само древния Пловдив, но и бунтовната синеблуза класа и да се превърне в изявен седесар и всепризнат интелектуалец, радващ се на жълтите павета и на другите софийски красоти и предимства. Но в Пловдив той се зарежда за бъдещите си композиторски и диригентски постижения, тук Георги Холянов завършва средно и висше музикално образование, пловдивчани са първите, пред които представя мемоарната си книга.

      Георги Холянов е роден в твърде заможно армънско овцевъдно семейство на 10 юли 1946 година в Пещера, от където е принудено от тогавашния тоталитарен режим да се премести в Ракитово – Пазарджишко. За съжаление, първият син на Екатерина и Щерю Холянови в ранна детска възраст губи зрение и попада в пансиона на специалното училище за слепи, в производственото предприятие за слепи и неговия жилищен комплекс, наричани доста сполучливо от доц. д-р Иван Ганев „черните оазиси”. Иска ми се да припомня на читателите, че и изобилно и разностранно талантливата Величка Гушева Кърпарова е също с армънски етнически произход, макар и да не е от клона грамостяни, към който принадлежи рода на композиторът Холянов. Според него испанското име на рода им идва от техен далечен праотец с име Хулио дел Ермосос, дошъл от Испания сред балканските армъни, за да ги приобщи към католицизма. Неговата мисия изглежда не е била особено успешна, защото балканските куцовласи са го интегрирали към техния етнос, но той пък си оставил красивото испанско име и огнен темперамент. Испански темперамент, който искри в някои от музикалните творби на Георги Холянов.

      Участниците в срещата пожелаха на Георги Холянов нови книги, и разбира се, нови композиторски продукти. .

      

Ангел Сотиров

Начало