Начало

IN MEMORIAM

И ГЕОРГИ ЧЕРНЕВ ВЕЧЕ НЕ Е СРЕД НАС

Михо Сотиров

     Вече трети месец Георги Чернев не е сред нас. На 15 май призори той внезапно решава да се пресели в т. нар. по–добър свят. Беше правил два не съвсем успешни опита за това дълго пътуване – през 2010 г. и през 2014 г. Но този път бе категоричен и непреклонен в старта си към вечността.

Георги Чернев

      Живял бе на 4 места – в родното си село Ряховица, Стара Загора, Пловдив и София. В града на липите и поетите завършва гимназия и пише стихове, в града на седемте хълма работи в тамошния "Успех" и помага на тотално слепите, в полите на Витоша, отново се труди, твори и даже е магистрант в специалностите право и българска филология на великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методи" и софийския университет "Св. Климент Охридски".

      Георги Чернев години наред е сътрудник на сп. "Зари". Той е автор на журналистически текстове, стихове, есета и други. Автор е също и на поетичната книга със заглавие "В плетката на съдбата" и в съавторство със Стефка Ангелова и на една прекрасна дъщеря Ева.

      През полувековния си съзнателен живот Георги Чернев е и активен общественик. Избиран е за член на Стопанския съвет на ПП "Успех", а също и за зам. председател на тамошния заводски профкомитет. Няколко мандата е пълномощник в Общото събрание на Националната потребителна кооперация на слепите в България, член на Настоятелството на Националното читалище на слепите и председател на софийската териториална организация на глухослепите.

      Зад привидното му добродушие и съглашателство се спотайваше духа на бунтар и свиреп нонконформист. Естествено, неговото чувство за справедливост беше силно развито. Бяха му съвсем чужди всякакво нагаждачество и слагачество.

      Зрително затруднените съчинители на мерена реч от цялата страна пък го знаят като ерудиран и принципен член на журито на поетичния конкурс "Зрящи сърца", организиран от програма "Христо Ботев" на БНР. Резултатите от тази поетична надпревара се обявяваха в навечерието на 24 май в в предаването "Познати и непознати"на същата радиопрограма, с водеща Цвета Николова.

      Той е роден на 14 ноември, 1949 година. И само след 6 месеца щеше да навърши 69 години. А на трети юли т. г. Георги Чернев трябваше да придобие академическата степен бакалавър по българска филология...

      На 15 септември ще се навършат точно три месеца от подранилата кончина на Георги Чернев. Да се поклоним отново пред светлата му памет!

Начало