Начало


ИВАН ИЛИЕВ НА 80 ГОДИНИ

 

Ангел Сотиров

 

 

 

Привечер е. 20 януари тази година. Барчето на съюзната централа гъмжи от сегашни и някогашни ССБ-величия, ветерани, апаратчици и журналисти. Повод за тази навалица са 80-те години на Иван Илиев, които рекордьорът по сесебе-председателски стаж навършва днес. Всички присъстващи поздравяват юбиляра - едни кратко и сдържано, други разточително    и  високопарно.Поздравленията, разбира се, съпровождат с малки или по-големи подаръци. Трогнат до сълзи, Иван Илиев им благодари. Сред присъстващите са някогашни негови близки сътрудници, колеги и приятели като Василка Вълчанова, Велика Силянова, Спас Карафезов, Янаки Градев и Михаил Кърлин. Василка Вълчанова и о.з. полковник Найден Петров поздравяват Иван Илиев с няколко градски песни в акапелно изпълнение. За чудесната атмосфера на тържеството силно допринесе и живата музика, осигурена от бармана на заведението. Талантлив цигулар почти през цялото време на празненството изпълняваше популярни мелодии.

Специални поздравления за отбелязване на този юбилей заслужава председателят на Инициативния комитет Спас Карафезов, автор на идеята за настоящия празник и главен организатор на тържеството. Поздрави също и за председателя на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, осигурил терена и поел разходите за купона.

Но кой е Иван Илиев? Може би цели две поколения членове и работещи в Съюза на слепите в България не знаят нищо, или ако знаят нещо за него -  то е много малко...

 

Иван Илиев Иванов е роден на 20 януари 1923 г. в малкото полупланинско село Кавлак, в близост до гр. Стражица. Едва навършил пълнолетие, е избран за зам.-секретар на Районния комитет на Работническия младежки съюз в неговия  роден край. Той е представлявал тази младежка комунистическа организация и е отговарял за нейната работа в 27 села на Стражишкия край. За тази си дейност през 1942 г. получава доживотна присъда по тогавашния Закон за защита на Държавата.В резултат на политическата промяна, състояла се на 9 септември 1944 г, той пребивава в Шуменския и Варненския затвор само две години. След излизането си от затвора за кратко време (1944-1945г.) Иван Илиев е кмет в родното си село. От 1946 до 1948 г. той е председател на Народно-потребителната кооперация „Съзнание" в село Кавлак. Поради силно нарушено зрение след 1948 г. се оттегля от активна обществена и политическа дейност.През 1956 г. Иван Илиев постъпва като работник в четкарския цех на габровския клон на ПП „Успех". От юни 1957 до юни 1956 г. е директор на този клон. На третия конгрес на Съюза на слепите в България, състоял се през месец юни 1959 г., Иван Илиев е избран за председател. През периода на неговото председателство (1959-1975 г.) Съюзът на слепите в България учредява много нови организационни структури. Трите клона на ПП „Успех" в Габрово, Пловдив и Варна след ПМС № 263 от 21 декември 1959 г. се обособяват в самостоятелни предприятия. Разкриват се и техни производствени филиали в Кюстендил, Стара Загора, Русе, Сливен и Бургас. В началото на периода културно-масовата и спортна дейност правят първите си стъпки, а в средата и в края на този период бележат бурен разцвет.По  време   на председателството на Иван Илиев Съюзът на слепите в България разгръща и активна международна дейност, в резултат на която през 1966 г. в гр. Пловдив се разкрива и първият в Източна Европа интернатен център за основна рехабилитация. Признание за големия авторитет на Съюза на слепите в България в международното движение на слепите е изборът на Иван Илиев през 1974 г. за заместник-председател на Европейския регионален комитет на Световния съвет за благополучие на слепите. През 1975 г. е избран за председател на Комисията по спорта на Европейския регионален комитет на Световния съвет за благополучие на слепите.

 

По време на неговото 16-годишно председателство се осъществява широко строителство на жилищни сгради и сгради с културно предназначение, обособени обикновено като производствено-жилищни комплекси - във Варна, Дряново и София.

 

От 1977 г. до 1985 г. е директор на ПП „Успех" - Русе. Предприятието укрепва икономически и увеличава неколкократно персонала си.

Централният съвет на ССБ през 1993 г. присъжда на Иван Илиев званието „почетен член на Съюза на слепите в България" за изключителния му принос за развитието на делото на слепите у нас.

 

Кръглите годишнини са обикновено повод за равносметка: на везните се слагат планираното и постигнатото, желаното от човека и отреденото от съдбата! Иван Илиев има сериозни основания да бъде силно удовлетворен от своя жизнен път, от постигнатото в неговите публични роли. Господин Илиев посрещна своите 80 години с бистър ум и невероятно свежа памет, оптимистичен и витален.

Нека му пожелаем и ние, сътрудниците и читателите на сп. „Зари", дълголетие и крепко здраве.Начало