Начало

УНИКАЛЕН СПРАВОЧНИК "ИЗЯВЕНИ ПЛОВДИВЧАНИ"


Ангел Сотиров
Снимки: Фотоархива на ВУАРР


      На 31 януари т. г., в залата на Народна библиотека"Иван Вазов" –Пловдив, бе представена личностната енциклопедия "Изявени пловдивчани". Презентацията откри директорът на библиотеката Димитър Минев. За уникалния справочник пръв говори Акад. Проф. инж. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище за агробизнес и развитие на регионите )ВУАРР), който е инициатор за съставянето на тази свръхполезна книга. В краткото си слово, той дебело подчерта, че като съдържание тя е нещо непознато за България, че Пловдив е първият наш град , който представя своите изтъкнати личности от днешния ден, от близкото и по–далечното минало. Проф. Радка Колева, консултант на книгата, разясни процеса на изготвяне на ръкописа й. Съставителят на речника Радка Димитрова, журналист и редактор, емоционално благодари поименно на много хора, които й са помогнали при неговото изготвяне.
      Книгата излезе от печат в последните дни на миналата година и се издава по случай 25 години от създаването на ВУАРР. Тя е издание на издателство "Талант", собственост на юбиляра. Ръкописът се разработва цели три години. Нейния тираж е 1500 екземпляра – 500 бройки с твърди корици и 1000 с меки. Планува се нейното издаване на брайл и в електронна версия.
      Тя съдържа повече от 700 статии за пловдивчани с високи постижения в културата, спорта, политиката, обществения живот и бизнеса. Сред тях са световни знаменитости като Христо Стоичков, учени като Христо Г. Данов, кметове като Божидар Здравков, политици като Жан Виденов и Петър Стоянов . В невероятната енциклопедия срещаме и десетина членове на ССБ. Това са Христо Белобрадов, Величка Гушева – Кърпарова, Владимир Желев, Димитър Парапанов, Велик Атанасов, Стефка Стойчева, Здравко Лекишев, Данчо Данчев, Стефан Данчев и Ангел Сотиров. За съжаление, пропуснати са Георги Даракчиев, и Емил Узунов. Но те със сигурност ще намерят място във втория том на енциклопедията, който се предвижда да излезе през 2019 година, годината, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, обеща акад. Проф. инж. Димитров.


      Представянето, както е обичайно, завърши с коктейл, виното за който бе от запасите на ВУАРР. По време на коктейла бе организирана и разпродажба на книгата. Много от участниците си тръгнаха с интересната книга, а някои дори и с по две.
      Да пожелаем и ние на тази книга успешен път към очите, ръцете и ушите на многобройните й читатели!!!
      
      

Начало