Начало



ЯПОНСКИ СЛАБОВИЖДАЩ ЕСПЕРАНТИСТ СЕ ВЛЮБИ В БЪЛГАРИЯ

 

    На 14 септември в клуба на пловдивската регионална организация в старата административна сграда на бившето ПП „Успех” се бяха събрали около 10-12 души от актива на организацията. Те посрещнаха един изключително интересен и странен чужденец, воден от Ангел Сотиров. „Цукуру Харада” – представи се кратко гостът от страната на изгряващото слънце. Харада-сан бе облечен в лятно кимоно, осанката му непринудено излъчваше типичната за японците скромност и учтивост.
     Цукуру Харада посещава България за втори път, а от първото си посещение през август миналата година е останал с незабравими впечатления. Тогава той беше гост на есперантисткото дружество в Пловдив а срещата се състоя в новата зала на Националния център за рехабилитация на слепи. Екипи от три пловдивски телевизии направиха репортажи за събитието и взеха интервюта от представителя на далечната страна, а четири сайта и седем списания публикуваха текстове на български, есперанто, руски, сръбски, македонски и черногорски. Вероятно през последните десетилетия никой не е правил такава ефектна реклама на есперанто в България, каквато направи нашият гост от Япония.Естествено това стана с помощта на средствата за масова информация и преди всичко благодарение усърдието на опитните организатори на срещите с изумителния турист. За съжаление никой от пишещите пловдивски есперантисти тогава не се сети да подготви информация за интересното събитие и за списание „Зари”.
     Цукуру е роден на 23 февруари 1961 г. в град Кумамото-ши, разположен на о-в Кюсю, срещу южнокорейския бряг. Завършил е търговско училище, а след това пет години учи и практикува грънчарство в родния си град. Сега доста куриозно изглежда фактът, че строгите и грижовни родители и учители не позволявали на детето с увреждания поради неговата епилепсия и слабо зрение да участва в училищните екскурзии. Но с навършване на пълнолетие Цукуру се отдава всецяло на детската си страст и мечти – започва смело, непрестанно и предимно самостоятелно да пътешества, обикаляйки света.
    Двадесет и три страни от четири континента е равносметката от неговите пътешествия до миналата година.
     Неуморният пътешественик пътува по света чрез есперанто, което той започва да изучава сериозно петнадесетгодишен. През 1987 г. с група свои сънародници Цукуру участва в емблематичния универсален конгрес във Варшава – първото есперантско мероприятие в чужбина посетено от него. Там той се запознава и сприятелява с много хора отдали се на каузата есперанто, които по-късно стават своего рода опорни точки при неговите пътувания. Пътешествията на този чуден турист са осъществими благодарение на световно известното гостоприемство на есперантистите. Домакините на Цукуру му осигуряват навсякъде и винаги безплатно спане и храна. Гостът есперантист се грижи за своите транспортни разходи.  Цукуру Харада не само гостува, но също оказва гостоприемство на своите домакини. Почти ежегодните пътешествия по негово твърдение представляват ефикасен метод против епилепсията, която той  е придобил в резултат на тежкото си раждане.
     А сега да се върнем отново на нашата среща. Присъстващите задаваха въпроси от всякакво естество – за организациите и живота на хората с увреждания в Япония, за личния живот на госта и неговите пътешествия, за особеностите на японския бит и обичаи. Любопитните питания валяха едно след друго – за Котоошу,/известния български сумист живеещ и спортуващ в Япония/, за аварията в атомната централа във Фукушима, за ритуала харакири, за самураите и войните камикадзе, за напитката саке, та дори и за гейшите. Георги Генов сподели любопитния факт, че след геройския подвиг на поручик Димитър Списаревски, произведен посмъртно капитан, свалил на 20 декември 1943 г. с въздушен таран американския бомбардировач – крепост Б 24 край София, тогава лично японският посланик отива във външно министерство за да засвидетелства уважението на японската страна към примера за любов към родината на българския летец-камикадзе.

    Ангел Сотиров превеждаше на есперанто за Цукуру и обратно на български за домакините. След малката почерпка новият ни японски приятел недвусмислено заяви, че е впечатлен от българското гостоприемство и че ако му се отдаде възможност, в бъдеще отново би посетил нашата страна.

 

Георги Генов, Ангел Сотиров

Начало