Начало

ЮБИЛЯРЪТ ЗАГАДКА

Ангел Сотиров

Снимки:Росен Станчев

Да, мълчалив и загадъчен. Сигурно не съм прав, но неговата личност ми се струва доста загадъчна. Може би защото той често решава успешно загадките в любимото ни списание "" (Esperanta ligilo" Есперантска връзка"). Вероятно и защото знаех малко за него, за неговия живот, за неговите хобита, обществени роли и градинарски постижения. Сведенията ми за него бяха невъобразимо оскъдни, макар и да го познавах лично още преди 5 десетилетия от моето тригодишно изгнаничество във Варна. Едва през последните няколко седмици аз установих, че той е рядко срещащ се скромен човек, силно обсебен от някаква неразбираема от мен, момчешка срамежливост. Там май се коренят и прословутите негови несловоохотливост и неманифестност. Казах му не на шега, че с моите писания ще го направя световно и национално известен. Това вместо да го зарадва, май го изплаши. Известно време той отказваше да ми сътрудничи при съставянето на този текст. Дълбоко съм убеден, че това не бе заучена лицемерна поза, а искрено притеснение от прожектора на масмедиите.

Той е роден на 17 август, дата на която се появява на белия свят и моята по–малка дъщеря Неда Кленска. Впечатлен от това съвпадение, аз реших непременно да се опитам да съчиня добър текст за този сякаш малко странен интроверт. Странен, но без съмнение, много достоен и интересен човек. Родителите му го именуват с едно от най-българските имена Стоян. Семантиката на това име според проф. Николай Ковачев съдържа пожелание носителите му да устояват на трудности, естествено, да са и живи. Както ще видите в последващия мой разказ, моят персонаж е имал остра нужда точно от такова пожелание. 12–годишен Стоян от каменарски капсул се опитва да направи някаква везна. Експлозивът избухва и той губи частично зрение и три пръста от лявата си ръка. Въпреки злощастието, юношата завършва успешно основното си образование в родното си крайдунавско село Айдемир.

Предан адепт на езиковия проект на д–р Есперанто той става през 1972 г. Пръв учител му е неговият съгражданин и колега, глухослепият Марин Илиев. Впоследствие завършва двустепенен курс при варненската есперантистка Саша Недева. Най–вероятно поради неговата мълчаливост през 2014 г. го избират за касиер в ръководството на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България (АНЕБ). Или поради бъдещата си банкерска роля е станал мълчаливец... Знайно е, че съществува поговорка: "парите обичат мълчанието". А само след 5 години Стоян Станчев двукратно е избиран, и то винаги с пълно единодушие за председател на АНЕБ. Двукратно, защото според някаква държавна институция първото събрание на АНЕБ не било свикано legi artis?! Нашият зеленозвезден херой взема участие и в международни конгреси на слепите есперантисти далеч извън България. Заедно с него и Владимир Желев през 1985 г. участвахме в Международния конгрес на слепите есперантисти в Аугсбург (Германия).

И като японец същи той придобива целия си трудов стаж от 39 години в едно единствено предприятие, във варненското производствено предприятие на слепите. Въпреки тоталната си слепота и яко увредената си лява ръка, в него Стоян успешно изпълнява професионалните си задължения в цех кроненкорки и в цех Термопластични пластмаси. В тази специална фабрика той среща и своята половинка - Николинка Коюнджиева. С нея създава здраво семейство, чийто продукт са прекрасните им двама сина, и те с хубави български имена Росен и Милен.

Въпреки не съвсем младежката си възраст той не пропуска тренировките си по шоудан, стреляне с лък и колоездене. Напротив, дори ходи и допълнително!? Това се налагало, тъй като бил картотекиран в представителния отбор на варненския ПП "Успех". С една година по–голям от Стоян се оказва само шоуданистът от Горна Оряховица Иван Кожухаров.

Негов учител по брайл е харизматичният Атанас Панайотов, дългогодишен брайлов копист във варненското училище за слепи. Брайловите умения на Стоян изглежда са на доста прилично равнище за късно-ослепял, защото есперантските му речници са винаги на работната му маса. И за мой срам, наистина ме е срам, признавам си чистосърдечно, въпреки своята свръх-заетост със семейни, хобийни и обществени ангажименти, Стоян ми е правил експресни справки в тези брайлови речници.

Компютърната грамотност на моя благодетел е на доста добро равнище. Моят благодетел, защото често ми е дърпал електронни книги, разбира се, пак по моя молба. И за малко да забравя, няколко години Стоян Станчев е учител по компютърна грамотност.

Бях приятно изненадан, че моят герой също като мен отглежда на апартаментната си лоджия различни растения, включително люти чушки. Даже Стоян обеща да ми подари една добре узряла свръх-люта чушка за семе. Правенето на домашна кайсиева ракия е другото му хоби. Повече от 30 години той се опитва да произвежда този изключително пивък и благоуханен еликсир. Половин литър от това невероятно кайсиево чудо успях да си изпрося от раз.

Макар и на патерица, да поздравим г–н Стоян Станчев по случай неговия 70–годишен юбилей!. Да му пожелаем добро здраве, високи постижения в неговите хобита и обществени роли!!!

 

Начало