Начало


Международен литературен конкурс на есперанто в Албена

България - домакин на международен есперантски форум

 

 

Ангел Сотиров

 

 

 

 

От 20 до 27 август 2007 в Албена 110 невиждащи есперантисти от 15 държави ще участват в поредния 73-ти свой конгрес. Темата на конгреса е "Есперанто – подходящо средство за културна интеграция на невиждащите".

С доклади, срещи, артвечери, дискусии, плаж и екскурзии ще бъде наситено пребиваването на представителите от континентите Европа, Азия и Америка в чудесния черноморски курорт.

Сред конгресните културни прояви се откроява международният литературен конкурс на есперанто. Той се провежда по идея на пловдивския поет Данчо Данчев, сам пишещ стихове и на есперанто, и печелил престижни международни премии с поезия на този език. Творбите, в мерена или немерена реч, непременно трябва да бъдат на есперанто.

Желаещите да участват в този много интересен литературен конкурс, е трябвало да представят до 30 реда поезия или до 150 реда проза. Досега са заявили участието си със свои творби 9 души: трима невиждащи есперантисти от Русия, двама от Финландия, и по един от Украйна, Испания, Германия и България. Тричленно жури ще оценява литературните постижения на участниците в конкурса. На 21 август вечерта ще бъдат обявени отличените произведения и връчени съответните дипломи и награди на техните автори.

За читателите ще бъде може би интересно да узнаят, че някои утвърдени български поети са си пробвали перото и на есперанто. От тях  можем да споменем Никола Пилев, Никола Узунов, Венелин Митев, Георги Михалков. Други наши невиждащи поети, освен Данчо Данчев, творили и на есперанто, са Димо Кирев, Тодор Шошев и Иван Антонов.

За онези читатели, които нищо не знаят за есперанто, ще поясним, че есперанто е изкуствен международен език, създаден преди 120 години от руския евреин Людовик Заменхоф. Други изкуствени международни езици, които повече от 100 години се ползват от хиляди хора по Земята са интерлингва и волапюк. Привържениците на плановите международни езици сочат като най-голямо тяхно предимство изключително малкото време, необходимо за изучаването им. Ролята на тези езици може би ще нараства след появата на компютъра и новите компютърни технологии и програми, особено на такива като интернет, skype и т.п.

През последните 7 години това е трети есперантски форум, на който България е домакин. Изборът на България в такъв кратък период за място на два световни конгреса и една международна среща е много сериозно признание както за страната, така и за есперантското движение сред невиждащите, което през последните десетина години преживява бурен разцвет.

Постиженията на българските слепи есперантисти са впечатляващи: многобройни курсове за изучаване на есперанто, мащабна издателска дейност, ежегодни тридневни срещи с езикови практикуми, участие във всички световни форуми със свои представители през последните години.Начало