Начало

И НЕ СЕ УМОРИ ДА ПРОДУЦЕНСТВА!!!

Ангел Сотиров

            Роден е в емблематичното село Бистрица , сгушено в подножието на Витоша. То се прочу със своите музикални и артистични баби. И със свирепите футболисти от „Бистришки тигри”. Да, с тези същите тигри, с които  бате Бойко Борисов рита топка, вози ги  с правителствения самолет из страната.
            Още преди да постъпи в софийския Държавен институт (училище) за слепи, баща му го обзавежда с ръчна хармоника „Хонер”. Малкия Рашо набързо научава популярната за времето си песен „Капитанът болен лежи”. И той разпъва хармониката и с единствения си в началото музикален номер весели почти всеки ден седналите на трупите пред кварталната дъскорезница съседки.
            И той като много талантливи хора има известни проблеми в училището. Селското дете, далеч от семейния уют,  трудно свиква с училището,  с живота в интерната. И неговата баба ,  го жали, неразбирайки строгите училищни изисквания към любимото внуче. Но учебните затруднения си имат и определен позитив – увеличава се броя на Рангеловите съкласници. В училището Рангел свири на цигулка. Баща му отново проявява завидна щедрост, и от заложна къща му купува суперцигулка, избрана от композитора Васил Коев.   Тогава Рашо е още в четвърто отделение. За определено време той дори е най-добрия цигулар В училището. Придобитата музикална подготовка в училището за слепи, а вероятно и определена природна одареност, впоследствие ще се окаже много полезна за неговите по-нататъшни музикални и продуцентски занимания.
            След училището дръпва много яко напред. Завършва дори средно образование. Знайно е, че японският премиер Какуей Танака няма грам гимназиални спомени. А Йосип Тито и Георги Димитров не успяват да завършат даже и втори прогимназиален клас.
            През 60-те години на миналия век  е изявен самодеец. Свири на контрабас в естрадния оркестър , пее песните на Георги Кордов, на Емил Димитров. От 1985 до 1992 г. завежда художествената самодейност в ПП „Успех” София. Този период от неговия живот се оказва особено плодотворен. Рангел успява да осигури на самодейците висококачествени музикални инструменти и мощна озвучителна техника. Много бивши работници и служители на софийския „Успех” с благодарност си спомнят чудесните предавания по заводската радиоуредба, организирани от Рангел, в качеството му на председател на Комисията за радиопредавания. Съвсем доскоро е и технически организатор на дамска вокална група „Люлин”, ръководена от Райна Митина.
            Преди 10 години Рангел Попов успява да подготви и издаде в 600 екземпляра диск с изпълнения на Оркестъра за народна музика „Успех София”, с ръководител Синджап Лимонов. Две години след това ощастливява с диск и талантливия централен бас Стефан Паскулов продуцирайки и негов диск с тираж над 200 бройки. Тези му занимания са сякаш загрявка за бъдещия му обемен продуцентски продукт, появил се през 2012 година.В продължение на цели осем години упорита работа, г-н Попов успява да подготви колекция от 20 диска, съдържащи около 250 избрани творби на Хора на слепите „Академик Петко Стайнов”  . Негов неизтощим сведущ консултант е маестро Стоян Бабеков. Компютърната обработка на всички песни извършва Иван Доброволов. Яна Йорданова пък успешно обгрижва цялостния дизайн на колекцията. Сега екипа на Рангел се опитва да разработи и представи нов продуцентски проект, целящ издаването на 4 диска с изпълнение на флейтиста Кирил Костов.
            С риск малко да прекаля, позовавайки се пак на великия Алфред Адлер. Колко е прав виенския психолог, твърдейки, че увреждането отключва механизмите на свръхкомпенсация, устрема за себедоказване, поривите за успех. И особено, ако то е двойно сензорно увреждане, както е при Хелън Келър, Харалд Тиландер, Боряна Коскина.За съжаление,  преди 6 години слухът на Рангел рязко се влошава – принуден е да ползва слухов апарат. Но това не осуетява приключването на най-значителния му продуцентски продукт– по-гореспоменатата колекция.
            В началото на годината Рангел навърши  една доста кръгла годишнина. Макар и на патерица, да го поздравим по случай  неговите 75 години!  Да му пожелаем по-добро здраве, дълголетие и нови продуцентски продукти!!!

 

Ноември 2015, Пловдив

Начало
Untitled Document