Начало


НЕВИЖДАЩАТА КАНАДСКА ПИСАТЕЛКА
ДЖИЙН ЛИТЪЛ ГОСТУВА В БЪЛГАРИЯ


Ангел СОТИРОВ

От 30-ти октомври до 5-ти ноември в България гостува невиждащата канадска писателка Джийн Литъл  (Jean Little). Нейната книга "Мило дневниче" е обявена през 2001-ва година за книга на годината  от Асоциацията на канадските библиотеки. Същата книга е носител и на още 4 награди. Точно тази  книга през 2005-та година е преведена на български от софийското издателство "Арка", предлагащо  литература за деца от тинейджерска възраст. През март следващата година Съюзът на слепите в  България я издава и в говореща версия.

Джийн Литъл е родена през 1932 година в семейството на лекари-мисионери, живеещи по това време в  Тайван. Тя е сляпа по рождение, но в последствие нейното зрение е възстановено частично. Само  една година е обучавана в специализиран клас, а останалото си образование е получила като  интегрирана ученичка. Продължава образованието си като студентка по английски език и литература и  успешно се дипломира. Отначало работи като учител на деца с увреждания.

Освен писател, Джийн Литъл е и университетски преподавател. Преподавала е англиски език и  литература както в Канада, а така също и 3 години в Япония.

Невиждащата писателка е автор на 44 книги, много от тях отличавани с различни награди. Книгите й  са с щастлив край и са преведени на десет чужди езика, включително и на японски.

Според нейното чистосърдечно признание тя не владее особено перфектно брайловото писмо. Отначало,  при писането на поетичните си творби Джийн Литъл пише собственоръчно на нормален плоскопечатен  шрифт, влачейки нос по хартията, както сама сподели. По-късно започва да работи с нормална пишеща  машина, която си закупува с наградата, получена за първия си роман, а след време пишещата машина  е заменена с диктофон.  През последните години тя вече използва говорещ компютър при съчиняването  и редактирането на своите творби.

При честите си пътувания изумителната канадка е винаги с куче-водач. Четириног придружител тя  ползва вече 24 години. Хани е нейното четвърто куче-водач и е от породата голдън лабрадор  ретривър. Понякога, както е при пътуването й в България,  тя е придружавана и от сестра си Пат.

Идеята за покана да посети България е на издателство "Арка", която Съюзът на слепите в България  ентусиазирано подкрепя. Получената покана отначало Джийн Литъл приема за шега, но след като  разбира, че нещата са сериозни, тя отликва положително.

 В България голямата писателка пристигна с любимото си куче-водач Хани и със своята сестра Пат.  Придружава ги преводачката на "Мило дневниче" Правда Митева. Същата преводачка преди няколко  години превежда от английски и книгата "Историята на моя живот" на великата американска  сляпоглуха Хелън Келър.

Джийн Литъл и нейната компания (куче, сестра, преводачка) посетиха Централата на Съюза на слепите  в България, където тя даде кратка пресконференция и разгледа студиото за говорещи книги и  централната фонобиблиотека. Други обекти на тяхното посещение бяха софийското училище за деца с  нарушено зрение "Луи Брайл" и Бачковския манастир.

В конферентната зала на Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив, Джийн Литъл се  срещна с членовете на литературния клуб "Следа" и екипа на този център. Участниците в срещата  закупиха "Мило дневниче" с автограф от писателката. Майсторката на изящната словесност от Северна  Америка даде 3 пресконференции и интервюта за печатни и електронни масмедии в Пловдив и София.

На българите, с чуство за хумор гостенката от далечна Канада, пожела да четат нейните книги, за  да бъдат превеждани и издавани у нас. На хората без зрение тя силно препоръча много, много да  четат, въобще да четат. По този начин и те ще бъдат като всички останали хора.


Начало