Начало

ПРЕЗЕНТИРАХА ШЕСТАТА КНИГА НА АНГЕЛ СОТИРОВ


Димо Банев и Ангел Сотиров

            Точно в десет без една минута, на 28 септември т. г. кметът Димо Банев откри презентацията. Тя се случи в клуба на селското читалище. Кметът брилянтно представи автора на книгата "За българските бежанци от Караклисе и за техния говор", прочете съдържанието на книгата, че`те и отделни откъси от нея. Даде думата и на автора Ангел Сотиров, който подчерта пред своите съселяни, че първото представяне на книгата е тук, в село Васил Левски – Старазагорско, караклисейските предци на чиито жители са главна нейна тема. Г-н Сотиров благодари на главния организатор на събитието Христо Славчев – секретар на читалището. Той изрази своята дълбока признателност и на консултанта си Димитър Ангелов Крушков, който в голяма степен е автор и съавтор на някои текстове от книгата. Не пропусна и спомоществувателите на книгата д-р Велина Чинчева, Неда Кленска и Живка Стоименова. Кметът изказа съжаление, че разбрал за срещата много късно, ако е знаел по-навреме той е щял да покани гости от други селища и институции. Накрая той горещо препоръча настоящето събитие непременно да се отрази в читалищната летописна книга. Същият предложи на читалищното настоятелство да подпомогне автора с 100 лева. Ангел Сотиров пък от своя страна обеща да подари 20 броя от въпросната книга на кметството и читалището – по 10 екземпляра за всяка институция.

      На тържеството присъства почти целия елит на селото: бившият дългогодишен кмет Динка Димитрова, председателя на потребителна кооперация "Житен клас" Катя Димитрова, членът на настоятелството на Националното читалище "Луи Брайл1928" Керанка Милушева, председателя на местното читалище Искрен Вехов, най-големия предприемач на селото и негова несъмнена гордост д-р Самуил Вехов. И както вече споменахме в самото начало, настоящия кмет в двете си качества – като вип-гост и перфектен промотър. Авторът на книгата и част от елита си размениха визитните си картички и си обещаха бъдещи контакти.

      Ангел Сотиров е автор и на книгите "Слепите в огледалото на другите"(2000), "Българските организации на слепи – вчера и днес"(2004), "Рехабилитация на хора с нарушено зрение"(2007), "Зелени графомании"(2011). С Албена Алексиева той е съавтор на книгата "Кучето-водач".

      И по майчина, и по бащина линия Ангел Сотиров е потомък на бежанците от Караклисе. От там и този дълбок и траен интерес към тази проблематика. И нещо твърде любопитно, доколкото ми е известно това е първата негова книга с тематика извънпроблемите на слепите, на техните организации, на тяхната рехабилитация.

      Както е обичайно, промоцията завърши с почерпка, и то сякаш доста щедра. Авторът почерпи с карнобатско вино и фъстъци, а секретарят на Народно читалище "Димитър Ангелов 1932’ – с безалкохолно и сладки. По време на пиршеството се организира продажба на книгата, към която се прояви неочаквано доста голям интерес, може би поради суперпромоционалната цена, на която тя се предложи. За изненада на присъстващите,и на самия автор, Михал Кирев закупи наведнъж три книжки. Трогнат силно, Ангел Сотиров му връчи визитната си картичка и му се врече, че непременно ще пият по бира. По бира, за "на добър час на книгата към читателите"!!!

Михо Сотиров – село Васил Левски, Старозагорско
Снимка: Авторът

Начало