Начало

СРАМ МЕ Е, ДОСТА МЕ Е СРАМ...

Ангел Сотиров

      Да,така е. Срам ме е, доста ме е срам заради моя председател и почти приятел Георги Генов!!! По-точно заради неговата силно сребролюбива позиция, изразена в отвореното му писмо, публикувано в кн. 4 на сп. "Зари". Г–н Георги Генов, с изявената си историческа насоченост, забравя, че председателите на поделенията на ССБ до средата на 50–те години на миналия век не са получавали и грам хонорари за своето председателство. След това са започнали да получават някакви мижави парици. ССБ–ветераните Данчо Данчев и Коста Дечев още помнят, че Христо Белобрадов и Иван Балтов, по онова време председатели на пловдивския съюзен районен съвет, обхващащ 8 тогавашни окръга, със своите хонорари са закупували музикални инструменти за прохождащата художествена самодейност, плащали са възнаграждението на арх. Льочков, за проектиране на сгради от стария "Успех" в Пловдив.

      Без съмнение, предлаганата от Георги Генов хонорарна таблица е по-съвършена. Но таблиците, досегашна и проектна, не тласкат ли председатели и сътрудници да приемат в редиците на ССБ фалшиви, менте слепи??? Не е ли малко смешно да се стремим непременно, на всяка цена ССБ организациите да запазват своята големина, даже и да увеличават броя на своя членски състав!? Няма ли да е по-радостно ако слепите намаляват!?

       Както казах по-горе, нашите председатели повече от три десетилетия са били безсребърници и за тях е било висока чест да работят без пари за делото на слепите. Те добре са знаели европейските практики и са ги следвали неотменно. Но в средата на 50-те години на миналия век, подражавайки на Българската комунистическа партия, те отстъпват от своя европеизъм и се съблазняват от мощта на банкнотите и започват да получават неголеми парични възнаграждения. Но доста по-големи от сегашните, защото максималния в момента месечен размер на хонорар на териториален председател от 98 лв, което наистина няма и 20 процента от минималната месечна заплата. От това символично плащане териториалните председатели могат спокойно да се откажат и да го преотстъпят на техните сътрудници като изцяло заработят на доброволчески начала, какъвто е европейският опит. И не само в Европа. Териториалните председатели в Съюза на глухите и Съюза на инвалидите също не получават никакви парични възнаграждения и работят като стопроцентови доброволци.

      А може би икономистът Георги Генов да е напълно прав... Възнаграждения получават председателите на регионалните организации, дори и председателят на ССБ. След като е прието в България председателството да се овъзмездява парично, защо териториалният председател Георги Генов, един всеотдайно и грамотно работещ съюзен апаратчик, всепризнат еталонен председател при това, защо да не се бори за едно по-прилично, по-достойно, от негова гледна точка, възнаграждение? И веднага се сещам за крилатата фраза на братята американци"ако си умен, къде са ти парите"??? Светът е не само духовен, но и материален, парите били свобода, повечето пари пък били "по-голяма свобода"...

 

Начало