Начало

ПЛОВДИВСКИ ПОЛИВАЛЕНТЕН ТВОРЕЦ СЕ РАЗХЪЛЦА


            И гласът на четящият своя разказ затрепери, той се разхълца. Залата веднага откликна. Чух две жени от дясната си страна тихичко да хлипат. Спас Карафезов възкликна: Оооо, г-н Стойчев, Вие сте бил много чувствителен!”.

            На 28 октомври в салона на Националното читалище на слепите се състоя среща с поливалентния пловдивски творец Стефан Стойчев. Освен журналист, работил за десетина печатни и електронни медии, той е автор на сатирични, поетични и белетристични текстове, по-голямата част намерили място в петте негови книги. Над седем години се занимава и с актьорско майсторство. Години наред участва в редица национални фестивали, като представя свой авторски хумор, а също и чужди произведения. От тях той е носител на много златни и сребърни отличия.

            Срещата продължи почти час и половина. След себепреставянето си, гостът прочете по няколко неща от книгите си. А след това въпросите заваляха. Питаха го за него самия, за неговите професионални занимания, как е станал телевизионен водещ. Зададоха му и въпросите: как е попаднал сред слепите, как се запознал с Ангел Сотиров. Стана на дума и за неговите спортни занимания като футболист в ФК „Марица”. Дори и за пловдивския кметски балотаж в неделя.

            Идеята за тази среща принадлежи на Керанка Милушева. Тя именно това лято даде за сканиране и петте книги на пловдивския автор, които сега могат да се намерят безпроблемно в Електронната библиотека към читалището на слепите. Оказа се, че част от присъстващите вече са бяха запознали с някои от книгите  на брадатия дългокос интелектуалец, чийто съграждани го вземат ту за благ свещеник, ту за изявен художник от пловдивската бохема. Веднъж дори прегърбена о две бабичка се опитва да му целува ръка, моя племенница е в захлас от артистичната му визия.

            Самият живот, както при Максим Горки, са неговите високопрестижни университети. А професионалните му метаморфози пък напомнят донякъде на тези, на които са подложени американския писател Джек Лондон и съвременния български писател Христо Стоянов. Преди да стане утвърден журналист и писател, какво ли не е работил? Стефан Стойчев е бил оператор-стъклодобивник, групов майстор, шофьор, началник-цех, дърводобивник в Коми, водач на товарно такси, управител на почивен дом, фотограф на свободна практика. Но в действителност през цялото време е бил сякаш изцяло отдаден на изящната словесност, като я създава и представя.

            Да пожелаем на Стефан Стойчев нови и все така успешни срещи с почитателите на неговото творчество! А защо не, и още книги!!!

Ангел Сотиров

Начало