Начало

ВЪПРЕКИ ЛОШОТО ВРЕМЕ

Михо Сотиров
Снимка: Авторът


      Ако времето не беше толкова лошо, може би малката зала на културния дом на слепите щеше да пращи по шевовете си от присъстващи.Но и сега публиката бе сякаш свръхдостатъчна. Особено като качество. Представен май бе почти без изключение целия варненски ССБ-елит. Можахме да идентифицираме без особени затруднения присъствието на всевечният регионален председател на ССБ Методи Андонов, пухкавият общински омбудсман с еротични поетични забежки Веселина Стоилова, внушителният по ръст и по разностранни дейности председател на фондация "Съпричастие" Славчо Аврамов, елегантната Господинка-Паца Дечева, емблемата на варненското художествено слово, маститият Димо Тотев – дългогодишен управител на варненското предприятие за слепи, световно известният председател на Асоциацията на невиждащите есперантисти в България Димо Димов, математикът-общественик с доказан френски произход Етиен Тодоров, изцеждащият се на ползу-слепого брата, талантлив компютърен учител Стоян Станчев, някогашният именит общественик и донжуан с незавяхваща слава Иван Димитров, големият приятел на тукашнитеслепи икономист Съби Събев. По свръх-уважителни причини отсъстваха само национално признатият майстор на късия хумористичен разказ Димитър Грудев и талантливият журналист на свободна практика Светозар Алексиев. Впрочем, и двете варненски гордости своевременно бяха поднесли своите най-дълбоки съжаления пред строгото фондацийно величие и кандидат-писателя от града, разположен на шест хълма. Седмият хълм – Марково тепе, прагматичните пловдивчани, след като разбрали, че е от сиенит, тутакси пожертвали, превръщайки го в павета и плочи, с които преди години дообзавели някои свои улици и сгради.

      С кратко слово, един ден преди Димитровден, в любимата на варненските ССБ-йци сряда, денят им за срещи с интересни гости, точно в 14 часа без две минути Славчо Аврамов представи госта и неговата книга. Седмата, най-нова книга на Ангел Сотиров с поетичното заглавие "Силуети в здрача", е отпечатана в престижното софийско издателство "Феномен" и като полиграфски продукт изглежда доста перфектно. Нейни вещи консултанти са всеизвестните д-р Петър Стайков и маг. Стефан Данчев. Тя съдържа 24 биографични очерка, три интервюта, два документални разказа и две очеркоподобни информации. Текстовете, с изключение само на два, са придружени със снимки, повечето от които цветни. Обект на авторските съчинителски пориви са писатели, поети, композитори, диригенти, учители, изтъкнати дейци на Съюза на слепите в България. И даже съвсем обикновени хора. В мнозинството си тези персонажи са слепи и слабо-виждащи. С нормално зрение са само писателите Христо Стоянов и Стефан Стойчев, холандският есперантист и щедър благотворител на българските слепи и глухослепи Жак Туиндер, изявената общественичка и спортистка на Съюза на инвалидите в България Веска Младенова. Шест текста са за хора живели и работили във Варна. Това са Борис Бодичев, Христо Стоянов, Янаки Градев, Димитър Грудев, Владимир Желев и Минко Пенев. Между другото, и Ангел Сотиров също се е подвизавал във Варна почти четири години като клет изгнаник. Книгата завършва с доста любопитен раздел "Другите за Ангел Сотиров". На цели 14 страници са представени текстове в мерена и немерена реч, някои малко бъзикарски, за него от шестима автора. Още на 9 март т. г., само 20 дни след появата й, "Силуети в здрача" бе брилянтно представена по софийското радио Алма матер, в предаването му "Тези мънички минути" с водеща Мира Попова. Пак през март ССБ побърза да закупи от автора 120 екземпляра от книгата. Определени бройки от нея също закупиха и читалището на слепите и Националната асоциация на сляпо-глухите в България. Въпросната книга е вече отдавна налична като аудио-версия в фонобиблиотеките на ССБ. От месец май тя е на разположение на читателите и в електронната библиотека на Националното читалище на слепите "Луи Брайл1928,. Предстои до края на годината тя да се появи и на брайлов шрифт като издание на същото читалище.


      Цветанка Маринова като че ли без усилия представи с малки съкращения пространните биографични очерци за двама знакови варненци – Борис Бодичев и Янаки Градев. Думата получи и авторът. Първо той благодари на присъстващите, че въпреки лошото време са дошли (някои дори с таксита) на презентацията на неговата книга. Благодари и на организатора на тази среща г-н Славчо Аврамов, който е размножил книгата и успял да я раздаде на няколко души. Ангел Сотиров сподели под секрет с аудиторията, че само два текста са поръчкови. Другите 29 писал по свое хрумване. Повечето месеци наред, бавно и насладно. Изповедно, по-скоро оправдателно каза, че е съчинител-самоук, не е завършил курсове по творческо писане. Веселина Стоилова подчерта, че авторът е истински портретист, уловил с четката на майстор-художник най-характерните черти на своите текстови герои, препоръча му, при евентуално преиздаване да пипне малко завършеците на очерците. Непременно да напише текстове и за по-млади хора като Димо Тотев, Методи Андонов, Петър Стайков. Димо Тотев изказа мнението, че книгата е явление, че писаното слово остава, че такива начинания трябва горещо да се подкрепят и финансово, помоли също автора за една книга, която лично да връчи на Михаил Кърлин, вековечният председател на кооперацията на слепите. Димо Димов изказа своето силно задоволство, че в този сборник са намерили място текстове за 9 есперантиста – за четирима чужденци и петима българи.


      От името на организаторите, поетесата Веселина Стоилова дари щедро Ангел Сотиров със седем аудио-диска, съдържащи стихове и песни на зрително затруднени варненци, производство на тяхната фондация. Участниците в срещата бяха щедро почерпени от фондация "Съпричастие" с горещи кафе и чай, или със студена вода, по техен избор. Те се разотидоха по своите домове и офиси, заредени положително от квалитетните почерпки, имаме предвид и текстовете на Ангел Сотиров, зарадвани и от подобрилото се малко лошо време.

 

Начало