Начало


ЗДРАВКО ЛЕКИШЕВ - АВТОР НЕ САМО НА ФИЛИГРАННА ПОЕЗИЯ

 

Ангел Сотиров

 

 

 

 

 

Поезията на Здравко Лекишев един утвърден български поет - Владислав Кацарски я характеризира като филигранна. А знае се, че не се случва често поет поета да хвали!

Но кой е Здравко Лекишев? Здравко Борисов Лекишев е роден в гр.Пловдив на 22 август 1946 г. Средното си образование завършва в Руската гимназия на същия град. Приет е за студент по медицина в Пловдивския медицински университет, но след два семестъра прекъсва обучението си. Оказва се, че той не е съвсем пригоден за тази свръхбиологизаторска специалност. Завършва индустриална химия в Димитровград. Работи в предприятията "Приборостроене", "Изгрев" и ПП "Успех" като производственик, бригадир и началник цех.

Здравко е внук на Йосиф Лекишев, издавал през 1912 г. в София списание "Смех и яд", което неговият дядо е списвал 10 месеца. Почти всички от печатаните в това списание материали Йосиф Лекишев сам е съчинявал, подписвайки ги с различни псевдоними. Както е обичайно поетичният ген е прескочил едно поколение и се проявява у Здравко.

Здравко е поливалентен творец. Като дете и тинейджър, докато зрението му е съвсем нормално, той рисува много добре. В младежка и зряла възраст той вече пише елегантна лирика и сатира, автор е на злободневни фейлетони и на новели тип фентази. Още през 1992 г. издателство "Христо Г.Данов" включва в своя план неговата книга "Сърцето не е самотен бог", съдържаща четири новели. Рецензент на ръкописа е проф. Огнян Сапарев и книгата се предвижда да излезе в един доста голям дори за времето си тираж.

Неговата интимна лирика се отличава с брилянтна метафоричност и изящна ритмика. Сатирата му е туширана и пощипваща.

Понякога при талантливи творци произведенията им доста трудно виждат бял свят поради редица обективни обстоятелства. Друга причина за непубликуването на творбите е често срещаната авторска неамбициозност и непрактичност. При ситуацията на Здравко са в сила и едните, и другите обстоятелства.

За съжаление творбите на графоманите много по-често се печатат благодарение на тяхната напористост и хипомания.

Здравко пише стихове от 13-годишна възраст и за пръв път е публикувал в списание "Родна реч". През 2000-та година с три творби се включва Здравко Лекишев в сатиричния сборник "Седем маймуни на клона". Той също участва и в литературните сборници "Опънати струни" (2001), "Басни" (2002), "Стъпки по жарава" (2003), "Неспокойни мисли" (2004) и "Един ден Ще си направя къща" (2005). През 2001г. се появява на бял свят и първата му самостоятелна поетична книга със заглавие "На теб", съдържаща 19 стихотворения - предимно любовна лирика.

И както е при много други пишещи неговата муза го навестява най-често в питейни заведения сред приятели и фенове. Там съвсем непринудено се състоят и многобройните негови литературни четения.

С появата на говорещото списание "Литературно списание" Здравко е един от най-активните негови сътрудници. Посредством пистите на списанието много негови творби правят първите си срещи с читателска аудитория. Може би за това, че той предоставя на "Литературно списание" най-вече непубликувани текстове, същото списание го обяви за "автор на 2003 година".

Както се вижда в началото на текста талантливия съчинител на мерена и немерена реч през месец август навършва 60 години. Да пожелаем в аванс на юбиляра много много здраве, нови висококачествени текстове, многобройни публикации, и преди всичко някои от четирите му прекрасни новели (дай Боже и четирите) да намери своя издател!

 

Май 2006, ПловдивНачало