Начало

АМА, ЧЕ УМЕН ЧОВЕК!

Право на отговор

Доц. Владимир Радулов

      Отвориш ли брой 9 на сп. "Зари", няма как да не те грабне статията на Ангел Сотиров. Разлистваш ли брой 10, пак статия на Ангел Сотиров и още един материал, написан от Ангел Славчев, дано той не е Сотиров. Прегледаш ли брой 11, няма как да не попаднеш отново на Сотиров и неговите епиграми.

      Списание "Зари" не е виновно, че се печата едностранно така, както по времето на Луи Брайл, но ако това издание изживява дефицит на автори, то за главния редактор г-н Сотиров е истинска находка. Напорист и свръх активен в полу чорбаджи Марковски стил - според човека, ту погалва, ту дърпа ухо, кланя се, пощипва, превъзнася, ухапва или ехидно се подсмихва.
Истински бисер обаче е неговата топ- публикация в бр.10, озаглавена "Топ мениджмънтът - препъни камък и за ССБ академиците", преливащ от самочувствие, подобно на фалиралия вестник "Провинция", бачо Ангел провокира, коментира, анализира и прогнозира, за да компенсира своите дефицити. Енциклопедичният размах на всезнаещия автор се вижда още в заглавието. Хем модерна чуждица - топ мениджмънт, хем дума от фолклора - препъни камък, хем академици. Няма що, свръх култура! Още недочели заглавието, хората ще възкликнат - ама, че умен човек!

      Откъде идва самочувствието на бачо Ангел? Той е директор, а нито един от академиците не е. Той е председател на фондация, а пък нито един от тях не е.

      Когато случайно и компромисно стана! хоноруван преподавател в пловдивския! университет, си въобрази, че поне малко се е присламчил до тях. Той не напада всички висшисти в съюза, а само академиците, с които уж е съизмерим, ама нещо не му достига.
       Има ли някой, който да не знае, че образованието не винаги се свързва с добрия ръководител? За бачо Ангел това е гениално откритие. Никой досега, освен него, не се сети да го разясни на съюзните членове. Д-р Гайдаров, д-р Радулов, д-р Стайков и д-р Ганев - кой през кой по-некадърни. Вземи единия, удари другия. Д-р Гайдаров едва ли не бил спуснат от една дирекция на социалното министерство, създал си врагове и си заминал по живо, по здраво. Д-р Радулов също бил спуснат от същата дирекция, но бил претоварен, а на всичко отгоре, представете си, имал и някакво хоби. Като връх на всичко, той се бил заклел, че повече няма да се занимава с ръководна дейност в ССБ. Покаял се човекът. Досущ като по времето на китайската културна революция. Д-р Ганев ли? И той не е цвете за мирисане, не обича да ползва бизнес опита на д-р Стайков. Ето ти тебе конфликт!

       Но докато с тези тримата може как да е, с д-р Стайков не може как да е. Ами ако израсне в политиката, ами ако някой ден стане председател на ССБ...  за това към него повече поклони и ту така, ту така. Ама, че умен човек!
      В творението на бачо Ангел няма нито дума за това при какви условия са работили тези хора, какво са и какво не са направили за съюза и обществото, какъв е техният принос в науката. Д-р Гайдаров - лека му пръст, създаде отдела по рехабилитация, в който бачо Ангел работеше години наред. Д-р Гайдаров е един от създателите на говорещата книга у нас, но това за този умник не е важно. Важно е по бай Ганьовски да омаскарим тогоз или оногоз.

       Да не би някой да си помисли, че бачо Ангел е докрай против академиците. Има си хас! Аман от тях, но и аман без тях. Когато има нужда, той умее да ги котка, да ги четка и да ги слави.

       Още не станало 8 часа сутринта и бачо Ангел се завърта на едната си страна, за да хване телефона и попита г-н Доцента какво е това, какво е онова или как е по-добре да се каже. След това се завърта на другата страна и телефонира на един училищен директор, като го моли да му разясни някои административни въпроси. Нормално е да търсиш помощ, но да питаш този, който по-късно ще иронизираш... Ама, че компетентен човек!

      Няма нужда да се ходи чак до Англия и Япония, за да се обяснява, че един човек със скромно образование може успешно да заема ръководна длъжност. Бачо Ангел не е честен докрай и с тези хора. Той с насмешка не пропуска да отбележи, че един съюзен деятел май нямал гимназиални спомени. Аз ще му припомня, че той също няма спомени от лекциите в курса за следдипломна квалификация по педагогика на зрително затруднените и май, че е забравил компромисните оценки, които му писах на изпитите. Ех, спомени, спомени! Така де, голям човек, зает човек, образован човек! На всичко това с драматичен песимизъм Сартър би възкликнал: "Честност, коректност, морал - за какво?"
Не е трудно да се досетим защо именно сега бачо Ангел снесе това недоносче. Много просто. Сега е моментът за интриги и сеир в ССБ и естествено трябва да има виновни. Кой, кой - ами академиците? Те едва ли ще разберат какво точно е искал да каже, а и нямат много време да се занимават с него. Освен това не всички от тях имат закалката на комсомолски ръководител и бивш член на партийно бюро, но най- важното е, че те не са такива умници. За това, че някои, уж съсъдбеници, оглозгаха съюза - нито дума. Много по-съществено е дали д-р Ганев е бил избран в тъмна доба или пък след обяд в 14 часа. Иначе той е навсякъде, където става нещо, не за да се ангажира, а за да потрива ръце.
Още не заглъхнали стъпките на бандитите в съюзната сграда и бачо Ангел пак се изпъчва. Главата му народи таман четири хипотези, в които дори се набъркват българските тайни служби. Да му се чудиш, колкото пъти досега бачо Ангел се напъва да припне високо, толкова пъти си удря темето в тавана. Лошо ли припва или зле се ориентира - кой знае? Ама, че умен човек!

       За разлика от него аз ще кажа и нещо хубаво за г-н Сотиров. Това е човекът, който с помощта на някои от академиците и много други хора, превърна едно изостанало заведение от приютски тип в добър рехабилитационен център. С болка и огорчение човек се пита: що за неблагодарност? Явно, тя не е от днес. Не бих искал да припомням "благодарността" на бачо Ангел към покойния г-н Белобрадов. В крайна сметка защо му е да пише всичко това?

      Хайде накрая малко по-фамилиарно.

       - Скъпи приятелю, бачо Ангеле, чуваш ли? Друг път да не пишеш такива глупости! Никога не забравяй народната мъдрост: "Ум добрува, ум царува, ум патки пасе!"

Начало